Zes tips voor het maken van de juiste studiekeuze

Tegen het einde van de middelbare schoolperiode komen veel studenten voor een van de lastigste vragen uit de studietijd te staan; welke vervolgstudie ga je doen? Wie opzoek gaat naar een vervolgstudie komt al snel in een web van meeloopdagen, open dagen, onderwijsbeurzen en snuffelstages terecht. Maar hoe vind je de weg in dit web van ‘voorlichtingsmomenten’? En wat als je nog helemaal geen idee hebt van welke kant je op wil? In dit artikel helpen we je op weg met 6 tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

De juiste studiekeuze

Helaas gebeurt het jaarlijks bij vele studenten; je bent een studie gestart en na enkele weken kom je erachter dat de studie totaal niet is wat je ervan verwachtte. Uit onderzoek blijkt dat dit komt doordat ruim 50% van de studenten zich onvoldoende verdiept heeft in de nieuwe studie, ze waren onvoldoende voorbereid op wat er ging komen. En dat is natuurlijk ontzettend jammer.

Het kiezen van een vervolgopleiding lijkt voor vele ingewikkeld, maar door een aantal stappen te doorlopen krijg je een stuk meer inzicht. De kans op een succesvolle studie kan je hiermee beduidend vergroten. Onderstaand volgen een aantal tips om het kiezen van de juiste studie een stuk makkelijker te maken.

Tip 1: Online studiekeuze test

Wil je de juiste keuze maken dan dien je eerst te weten waar je interesses en mogelijkheden liggen. Hiervoor zijn online diverse tools beschikbaar waarmee je dit kunt achterhalen doormiddel van testen. Een voorbeeld hiervan is de website studiekeuze123.nl. Hierop kun je o.a. een interessetest doen of een persoonlijkheidsmeter invullen als je nog geen idee hebt wat je wil doen. Heb je al een beetje een idee in welke richting je zoekt? Op de website vind je per niveau alle opleidingen in heel Nederland. Daarnaast vind je een handig overzicht met alle open dagen en meeloopdagen door heel Nederland. Handig; Je kunt de opleidingen direct met elkaar vergelijken.

Extra tip: Kies altijd eerst voor een studie, daarna pas voor een stad.

Tip 2: Bezoek een onderwijsbeurs

Niet alleen leerzaam, ook leuk om heen te gaan; de onderwijsbeurs! Een groot aantal scholen en opleiders presenteren hier de studiemogelijkheden. Doe dit bij voorkeur al vóór je examenjaar. De beurs is voornamelijk handig als je nog aan het oriënteren bent. Goed om te bekijken wat de mogelijkheden zijn binnen een bepaald vakgebied. Het kan zijn dat je hier zelfs studies tegenkomt waarvan je nog niet wist dat ze bestonden.

Tip 3: Ga naar meerdere open dagen

Online en via de onderwijsbeurs heb je diverse opleidingen gezien die je wel interessant lijken. Nu is het belangrijk om je verder te verdiepen in die opleidingen om tot een juiste keuze te komen. Bezoek daarom zeker de open dagen van de studies waar je interesse in hebt. Hier proef je de sfeer van de opleiding, ontmoet je docenten en zijn er vaak een aantal leerlingen aanwezig die hun ervaring met je willen delen. Bezoek meerdere open dagen zodat je de verschillende scholen/studies met elkaar kunt vergelijken.

Tip 4: Snuffelstage

In het derde en vierde jaar van je vmbo-opleiding heb je de mogelijkheid om op snuffelstage te gaan bij diverse bedrijven. Een snuffelstage is een unieke kans om kennis te maken met een beroep. Bekijk kritisch welke vakrichting je leuk lijkt en kies daar een passend bedrijf bij voor je snuffelstage. Door het werk echt daadwerkelijk te doen krijg je vaak de beste indruk of iets bij je past of niet. Zie jij jezelf hier later werken? Dan is dit mogelijk de juiste keuze voor jou!

Tip 5: Meeloopdag

Zoals de naam al zegt; je loopt een dagje mee bij de opleiding die je interessant lijkt. Door proeflessen te volgen krijg je een goed beeld van de sfeer en het niveau van de opleiding. Je kunt dit georganiseerd doen tijdens een van de jaarlijkse meeloopdagen op een opleiding. Daarnaast kan je in sommige gevallen een individuele meeloopdag meemaken. Het voordeel van een meeloopdag is dat je dan een ‘normale dag’ meemaakt. Tijdens een open dag wordt alles net iets mooier/leuker gemaakt, op een meeloopdag zie je hoe het ‘echt’ is.

Tip 6: Begin op tijd met je studiekeuze

Begin op tijd met oriënteren zodat je voldoende tijd hebt om bovenstaande tips op te volgen. Niet alle open dagen zijn op hetzelfde moment, dus daar gaat al aardig wat tijd in zitten. Daarnaast heeft het maken van een juiste keuze tijd nodig, gun jezelf die tijd om er goed over na te denken en de verschillende keuzes tegen elkaar af te wegen. Zodra je onvoldoende tijd hebt, ga je de keuze afraffelen met misschien wel een verkeerde studiekeuze tot gevolg.

Bron: www.ed.nl