VOVU Metaalbewerking: “Onbemand produceren mogelijk door robotcellen”

Bij VOVU Metaalbewerking volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Onlangs stond er op de SMO website al een artikel over de nieuwe meetkamer die wordt bediend door een robot. Dat was echter nog niet alles! Inmiddels hebben we Guus Fleskens wederom gesproken over een andere ontwikkeling, namelijk ‘robotcellen’. In dit artikel legt hij uit wat dat precies is en hoe VOVU daardoor onbemand kan produceren.
  • produceren door robotcellen

Een proces waarbij je onbemand wilt produceren

Guus Fleskens begint zijn verhaal met een uitleg: “Als je een freesmachine hebt, dan schroef je daar een product in en vervolgens gaat die machine dat product bewerken. Als het klaar is wordt het product eruit gehaald en wordt er weer een nieuw product in de freesmachine geschroefd. Een proces waarbij je eigenlijk onbemand wilt produceren, maar dat is bij deze freesmachine lastig. Het streven is dan dat er zo min mogelijk mensen aan te pas komen en het zoveel mogelijk automatisch gaat. Dat kun je bewerkstelligen door met robots aan de slag te gaan.”

Een lineair systeem is storingsgevoelig

Guus: “Bij VOVU hebben we twee verschillende robots bij onze freesmachines. Eén robotsysteem is een zogenaamd lineair systeem waar heel veel opspanpallets instaan. Een opspanpallet is een plateau waar producten opgespannen zijn die vervolgens in de machine geladen kunnen worden. Dat robotsysteem belaadt verschillende freesmachines en zodra de machine klaar is, dan gaat de robot dat product eruit halen en plaatst deze er weer een nieuw product in. Aan dit lineaire systeem kunnen we dus meerdere freesmachines plaatsen.

Op onze bedrijfsvloer hebben we een grote wand staan waar pallets staan met producten erin. Daar staan vier machines aan en er is dus één robot die de hele dag tussen die producten en machines op en neer rijdt. Dat werkt heel mooi, want het is heel compact en erg effectief. Er zit echter wel een maar aan, want wanneer deze ene robot een storing heeft dan worden de machines niet meer beladen. Zo’n storing treedt bijvoorbeeld al op wanneer er zich iets zoals een vuiltje of een propje spanen voor een sensor van de robot bevindt, dan stopt deze en dan stoppen de machines uiteindelijk dus allemaal.”

  • Robot cellen

De oplossing: robotcellen!

“Je kunt je voorstellen dat een lineair systeem dat storingsgevoelig is niet wenselijk is, zo vervolgt Guus Fleskens zijn verhaal. Bij VOVU werken de machines ’s nachts door, dus als je dan in de ochtend op het bedrijf komt dan is het erg vervelend als er storing is waardoor je een hoop productie mist. Dat bracht ons op het idee om het anders aan te gaan pakken. We hebben nu een freesmachine waar een rek met producten omheen staat met in het midden een robot. Als er dan een robot stilstaat, dan kan alleen die machine niet door en de rest wel. Zo’n robotcel zie je op één van de bijgevoegde foto’s bij dit artikel. Het is uiteraard een oplossing die iets kostbaarder is, maar wel succesvol. Iedere machine heeft nu een standalone robot, dus één machine, met één robot en één cel en dat proces blijft doorgaan. Als er dan eentje stilvalt, dan kan de rest gewoon door produceren. Op lange termijn is dat efficiënter.”

Concluderend kan worden gesteld dat een lineair systeem weliswaar compacter is doordat het minder ruimte in beslag neemt en efficiënter lijkt, maar zodra er een storing is dan valt alles stil. Dankzij de nieuwe standalone oplossing kan dat laatste voorkomen worden. Guus besluit: “We zijn daarop gaan uitbreiden: binnenkort komen er nog een aantal splinternieuwe machines binnen en dan hebben we een compleet robotcellen systeem. Ook daar gaan we weer verder mee aan de slag om dat proces nog efficiënter te maken. Zo zie je maar: wij staan nooit stil qua ontwikkeling!”