Steeds groter personeelstekort in de metaalsector

Het blijft erg lastig om personeel te vinden in de metaalsector. Dat meldt Metaalkrant.nl in een artikel. Voor werkgevers is het personeelstekort al jaren één van de grootste belemmeringen. Men is vooral op zoek naar vakmensen zoals lassers en verspaners en juist die zijn erg lastig om te vinden. Dat blijkt wel uit de cijfers van het UWV: In 2018 waren er in de metaalsector zo’n 85.000 vacatures, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder.

Technologische ontwikkelingen gaan snel in de sector

In de metaalsector kampt men al jaren met een tekort aan mensen en dat tekort wordt steeds groter. Anderzijds is het zo dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan in de metaalsector waardoor processen veranderen en er andere vaardigheden worden gevraagd van de mensen die werkzaam zijn in de sector. Vanuit dat perspectief kan dus gesteld worden dat de metaalsector juist steeds uitdagender wordt; mensen kunnen zich steeds verder ontwikkelen.

“Werken in de metaal is niet vies, stoffig en zwaar”

Dat bevestigt ook Guus Fleskens, programmeur en tevens begeleider van SMO-leerlingen bij VoVu Metaalbewerking in Uden. In een artikel, dat eerder is gepubliceerd op de SMO website, vat Guus het pakkend samen: “Veel mensen weten tegenwoordig niet wat het metaalvak inhoudt. Vaak wordt gedacht dat CNC frezen en CNC draaien vies, stoffig en zwaar werk is. Dat is echter allang niet meer zo, want overal zijn hulpmiddelen voor en alles is schoon. Tegenwoordig moet je vooral goed kunnen programmeren. De technologie is door de jaren heen zo veranderd; het draait nu vooral om automatisering en processen. Je bent als werknemer in de metaalsector steeds meer verantwoordelijk voor het hele proces en dat vraagt meer dan wanneer je enkel een product maakt. Het draait steeds meer om procesmatig kunnen denken.”

Ook Ron Sacré, Managing Director bij het bedrijf FMI in Uden, beaamt dat de digitalisering in het vakgebied grote impact heeft op het werk en de medewerkers die het werk uitvoeren. Ron: “Als je ziet wat er binnen productiebedrijven gevraagd wordt qua kennisniveau, dan ligt de lat steeds hoger. Ook op het gebied van automatisering in combinatie met computersystemen gaan de ontwikkelingen erg snel. Het achter de machine staan en producten maken is iets van vroeger. Tegenwoordig heb je ook veel meer te maken met de organisatie eromheen. Hoe organiseer je iets binnen een productiecel, hoe krijg je zaken voor elkaar?”

“Samen zorgdragen voor de toekomst van de metaalindustrie”

Het tekort aan personeel is al jaren een belemmering voor de metaalsector. Will van Roosmalen, projectmanager bij SMO, benadrukt dat het een taak is voor een organisatie als SMO in samenwerking met metaalbedrijven en scholen die de opleidingen verzorgen om de metaalsector in een positief daglicht te zetten. Will: “Samen moeten we zorgdragen voor de toekomst van de metaalindustrie. Het is zaak om te laten zien hoe uitdagend de sector is, wat de werkzaamheden omvatten en wat er allemaal bij komt kijken. Op die manier moeten we proberen jongeren enthousiast te krijgen voor werken in de metaalsector!”