De digitale revolutie verandert werken in de metaalbranche

Werken in de metaalbranche is uitdagend en dat wordt het nog meer dankzij de digitale revolutie. Nieuwe technologieën zoals robots, Augmented reality, Artificial Intelligence, Model Based Definition (PMI), Digital Twin, 3D-printen, Big Data, IoT en Virtual reality doen hun intrede en zijn daarmee handige hulp- en automatiseringstools voor werkzaamheden in de metaalbranche.
  • Metaal 3D printen

3D-metaalprinten in opmars

Dankzij nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld robots, zie je het werken in de metaalbranche veranderen. Automatiseren van de metaalindustrie staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Machines die gebruikt worden in de metaalsector zijn steeds vaker voorzien van innovatieve toepassingen. Dit versnelt processen, verhoogt de productie en maakt het werken nauwkeuriger.

Zo zie je bijvoorbeeld dat 3D-metaalprinten een opmars maakt in de branche. Men verwacht dat binnen nu en enkele jaren 3D-metaalprinten 10 tot 20% van de hele consumptie van CNC-machines gaan uitmaken. Ook Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) nemen een vlucht. Voorheen zag je deze technieken vooral in de gaming-industrie, maar tegenwoordig worden ze ook ingezet in de metaalindustrie voor trainingen, ontwerpprocessen, onderhoud en instructies.

Argumenten reality als hulpmiddel bij CNC-besturing

Op de EMO, de wereldbeurs voor metaalbewerking, werd in 2017 door Mitsubishi en Franhofer IPT al een nieuw Augmented Reality (AR) systeem getoond met behulp van Android tablets en smart glasses. Via mobiele apparaten, zoals een AR-bril, die verbonden zijn met het systeem krijgt de CNC-operator informatie over de stappen die hij of zij dient te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het proces dat doorlopen moet worden wanneer er een machinestoring is.

Er kan vanalles via de AR-bril of tablet geïnstrueerd worden. Het slimme systeem voorziet CNC-operators van realtime informatie, bijvoorbeeld over waarom een machine niet start, wanneer er onderhoud op het programma staat en als er slijtage aan de machine is. De precisie wordt daardoor hoger, het proces verloopt sneller en de kans op fouten wordt kleiner. Doordat de CNC-operator sneller op kan treden bij storingen of problemen staat een machine ook veel minder lang stil en blijft de productie hoger.

Zoals hierboven genoemd kan Augmented of Virtual Reality ook ingezet worden voor trainingsdoeleinden in de metaalbranche. Het is mogelijk om alle situaties na te bootsen. Zo is het mogelijk om werksituaties in een training te simuleren en anderzijds kunnen mensen op afstand ondersteund worden. Dit maakt instructieboekjes en werkprocessen overbodig. Medewerkers weten precies welk onderdeel ze waar moeten plaatsen of vervangen. Dat wordt namelijk via een AR-bril of tablet aangegeven.

Bronnen: www.metaalmagazine.nl, www.made-in-europe.nu