Wat is het voordeel van een BBL-opleiding?

Bij Stichting Metaal Opleidingen (SMO) krijgen we regelmatig de vraag gesteld wat het voordeel is van een BBL-opleiding? Ook in vergelijking met een BOL-opleiding. Om die reden leggen we in dit artikel uit wat het verschil is tussen BOL en BBL en wat de voordelen zijn van een BBL-opleiding. Op die manier hopen we de vraag zoveel mogelijk te beantwoorden. En mochten er naar aanleiding van dit artikel verdere vragen zijn over de opleidingsvormen, neem dan gerust contact met ons op.

Een BBL-salaris voor de BBL-leerling
Zodra je als leerling een vmbo- of havodiploma hebt behaald kun je jezelf aanmelden bij een vervolgopleiding. Wanneer je dan naar het middelbaarberoepsonderwijs/MBO gaat heb je doorgaans de keuze uit twee verschillende opleidingsvormen, namelijk een BOL-opleiding of een BBL-opleiding. Een BOL-opleiding staat voor Beroeps Opleidende Leerweg en een BBL-opleiding staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg.

Het grootste verschil tussen BOL en BBL is dat een BOL-traject voornamelijk theoretisch van aard is en dus grotendeels plaatsvindt op school. Tijdens de opleiding doorloop je als leerling enkele stages. Een BBL-opleiding is veel meer praktisch van aard en vindt voornamelijk plaats bij een bedrijf. In dat geval combineer je het werken en leren met elkaar. Je werkt doorgaans drie tot vier dagen bij het ‘erkend leerbedrijf’ en daarvoor ontvang je ook een echt BBL-salaris.

  • SMO Bol-BBL opleiding

Verschil BOL en BBL

Hierboven zijn de grootste verschillen tussen een BOL- en een BBL-opleiding benoemd. Maar wanneer je als leerling kiest voor een BBL-opleiding, dan zitten er nog meer voordelen aan vast:

Combinatie tussen 1 à 2 dagen leren op school en 3 tot 4 dagen werken in de praktijk;
Je doet veel praktijkervaring op en leert de kneepjes van het vak;
Je ontvangt een salaris;
Je krijgt zowel begeleiding vanuit de opleiding als vanuit het leerbedrijf;
De kans is aanwezig dat je na het behalen van je diploma in het leerbedrijf kunt blijven werken.
Als BBL-leerling ben je veel tijd in het leerbedrijf aanwezig, waardoor je ook ervaring opdoet met betrekking tot werkprocessen, de arbeidsmarkt en de organisatiecultuur. Dat is niet het geval wanneer je kiest voor de theoretische (BOL) weg. Echter is het wel zo dat BOL-leerlingen vanaf hun 18e recht hebben op een studiefinanciering en een Ov-kaart; iets wat niet geldt voor BBL-leerlingen. BBL-leerlingen ontvangen daarentegen vaak wel een reiskostenvergoeding vanuit het leerbedrijf waar ze werkzaam zijn.

BOL of BBL, wat is beter?

In de keuze voor een BOL of BBL-opleiding is er geen goed of fout. Het is dan dus ook niet zo dat de ene opleiding beter is dan de andere. Het hangt echt af van je ambities. Je moet als leerling daarom goed afwegen welk type opleiding het beste bij je past.

Wil je aan de slag met een BBL-opleiding in de metaal in de regio Oss, Uden, Veghel? Dan ben je bij SMO-metaalopleidingen aan het juiste adres. SMO helpt je bij het vinden van de juiste opleiding en zorgt er ook voor dat je wordt geplaatst bij een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf in de regio. Een erkend leerbedrijf is namelijk een voorwaarde om als BBL-student te mogen starten met je studie. Heb je vragen of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!