Dreiging van stakingen in de metaalsector vanuit vakbonden

Als werkgevers in de metaalsector niet ingaan op het eindbod van vakbonden FNV en CNV, dreigen de vakbonden te gaan staken. Volgens FNV grijpen werkgevers de coronacrisis aan om een te laag loonbod te bieden. Vanuit de brancheorganisatie FME wordt het echter ‘het maximaal haalbare in onzekere tijden’ genoemd.

Loonbod

Ongeveer 80 procent van de bedrijven in de metaalsector zal ook volgend jaar te maken krijgen met een lagere vraag en een daling van de omzet, meldt FME. Werkgevers stellen nu een loonsverhoging voor van 1 procent in 2021 en een loonsverhoging van 1,25 procent in 2022. Daarnaast willen ze extra investeren in de pensioenen van medewerkers. De vakbonden zijn daarmee niet tevreden en willen naast een eerlijk loon ook meer inspraak voor de medewerkers. Petra Bolster, FNV-bestuurder, geeft aan dat werkgevers nu juist zorgen voor minder inspraak en een schamel loonbod. De vakbonden willen een cao met een looptijd van 11 maanden en een loonstijging van 2,5 procent.

Herhaling van 2018

Ook Arthur Bot, onderhandelaar van vakbond CNV is het niet eens met het bod van de werkgevers: “Als werkgevers deze laatste kans niet aangrijpen, is de volgende stap onvermijdelijk. Dan komt er een ultimatum met een actietraject, een herhaling van twee jaar geleden”. Twee jaar geleden had de metaalsector namelijk maandenlang te maken met stakingen. Volgens de werkgevers waren actievoerders onverantwoord bezig. De vakbonden klaagden juist over een gebrek aan buigzaamheid bij ondernemers.

Onderhandelingen

Vanaf september wordt al onderhandeld over de nieuwe Metalektro cao. Inmiddels hebben de vakbonden en werkgevers al zeven keer om de tafel gezeten. Onder deze cao vallen bijna 160.000 mensen die onder andere werkzaam zijn in de metaalbewerking of bij elektronische bedrijven.

Bron: limburger.nl